Svanesang

 1. juledag 2015

Jeg sitter på mitt beste skrivested i hytta på Orre med utsikt til havet. På skrivebordet ligger Adolf Hitlers Min kamp og Hege Storhaugs Islam, den 11. landeplage ved siden av hverandre. Jeg skal lese dem parallelt, for å lete desperat etter avvik – med et åpent sinn. Begge var utsolgt fra bokhandelen i Oslo, har jeg kanskje nevnt? Deichmanns bibliotek har syv eksemplarer av den norske utgaven. Jeg fikk en på dansk. Det blir litt feil for dansk snerrer ikke. Bibliotekaren, en ung mann med gener fra Irak, fortalte at i den siste Min Kamp på norsk han lånte ut, sto det en hilsen:

Julen 1942

Til tante Ragnhild,

Her gir jeg deg det beste jeg vet!

Kjærlig hilsen

Aud

I går lå kanskje 17 000 Islam, den 11. landeplage under juletrær her i landet. Hege Storhaugs juletelegram til det norske folk står i Stavanger Aftenblad 23. desember: VÅR TID ER FORBI! Vi er svake. De (muslimene) er sterke. Derfor overtar de Norge og Europa. Aud og syv millioner jøder har hørt det før.

Jeg løfter blikket fra Det 7. Helvete på skrivebordet. Ute er der himmel og svaner. Vintersolen lager gull i åkeren – var her bygg? Hundre hvite svaner, noen unger, grå, fra i år, går og gresser. Her er fred og ingen fare? Himmelen er skyfri, sa Neville Chamberlain etter møte med Hitler i 1938. Her er tre vaktsvaner. De står med våkne kropper, høye halser og speider. De varsler når fiender truer flokken. For 80 år siden het de Ragnar Vold, Torgny Segerstedt og Carl von Ossietzky. De advarte mot det mørke som senker seg på jorden når:

Dem eller oss

seirer.

Nå synger svanene. Vilt, sårt og urent. Edith Piaf og Elias Akselsen er blant dem. Dette går bra. God vakt.

8 kommentarer om “Svanesang

  • Nå bryter jeg meg inn…unnskyld. I dag 27 november så jeg et program NRK om deg og Audun Myskja. Det var et utrolig vakkert program. Jeg er, by the way, også født 7:e desember. Gratulerer på forskudd. Kan du ikke bare «be» den helvetes canceren å dra til helvete»? Hilsen Ulla Gefvert

   Liker

 1. Vakkert, ettertenksomtakk sagt! Du sier og skriver på en for meg, veldig tiltalende og forståelig måte . Jeg finner sjelefred, og en »sjelevennn »(ikke av den amerikanske filmtypen 😀! ),ved å lese dine innlegg. Hadde alle vært av en kaliber som deg, hadde det vært adskillig mindre krig. Og det ser jeg uten å sette deg opp på en pidestall. Tusen takk for at du finnes. Beste hilsen Bente

  Liker

 2. Kjære Per
  Jeg håper du nyter våren på Jæren og spiser is.
  Sender med noen ord av Kolbein Falkeid

  Morgen
  Det er morgen igjen, vesle håp
  og verden frotterer seg med nyvasket solskinn.
  Livets ansikt er aldri det samme
  selv om vi ser på det i all evighet.

  Varm klem og bøttevis med gode ønsker, fra en som har stor glede av å lese de tankene du deler her på bloggen.

  Liker

 3. Jeg har nettopp sett videoen av din tale på Rolvøy Rådhus i januar hvor du takker for Hans Nielsen Hauge-prisen. Jeg må si som det er – jeg ble så oppslukt at jeg glemte å gå på gudstjeneste! Jeg håper jeg selv kan stråle ut noe av verdiene du formidler fra Hauge – ikke minst dette med respekt og tilhørighet og ikke stille krav om at «du må først bli som oss».
  Angående tro på Gud: Det er forskjell på å ikke VILLE tro, og det å ikke få det til å tro. Jeg tenker på Mark 9 «hjelp meg i min vantro».

  Liker

 4. Hei Per.
  Jeg satt og tenkte på at jeg er veldig glad i alt du skriver.
  Og at det er så fint at ditt syn på ting finnes.
  Men så slo det meg….
  Hva er det egentlig du skriver om? Det hører liksom ikke helt til noe sted…. Politisk så kan du nok plasseres, men det blir ikke treff på alle punkter….
  Så slo det meg (igjen)! Eureka!
  Det er Fugellisme, selvfølgelig!
  Jeg fant ut av det.
  Jeg er en sann Fugellist.
  Jeg tror det er mange av oss.
  Hilsen Johannes

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s